Medzinárodný rodinný splav - 6.-9.7.2017

Centrum voľného času (CVČ) v Starej Ľubovni v spolupráci s Zrzeszenim sportu osób Niepelnosprawnych "START" v Nowom Saczi zorganizovali v tomto roku 28. ročník Medzinárodného rodinného splavu (MRS) po rieke Poprad na trase partnerských miest Stará Ľubovňa a Nowy Sacz. Spoluorganizátormi podujatia boli: Slovenská rada Zväzu slovanskej vzájomnosti Bratislava, Mestá Stará Ľubovňa a Nowy Sacz. Medzinárodný rodinný splav odštartoval vo štvrtok 6.7. a vyvrcholil v nedeľu 9. júla 2017. "Splav sa nesie v znamení motta, maj úctu k duši svojho dieťaťa, a je zameraná na trávenie spoločnej dovolenky rodičov s deťmi.
Rovnako ako narkomani, ktorí prahnú po novej dávke, aj niektorí vodáci každoročne musia ísť na splav v popradskej doline. Medzi takýchto vodákov patrí Antoni Rzaski z Noweho Saczu, ktorý nevynechal ani jeden Medzinárodný rodinný splav a zároveň bol aj najstarším účastníkom. Najmladšími účastníkmi podujatia boli ani nie ročná Anna Dzianová z Kolačna /21.8.2016/ a Oskar Kandera /17.2.2016/ zo Žiliny.
To, že splav má napriek nástrahám svoje neopakovateľné čaro, napokon rok čo rok potvrdzujú stabilné počty účastníkov. Mnohí sa tu vracajú pravidelne. Prekonať 88 km trasu na Popradskom riečiští prišlo zdolať tento krát 46 Poliakov, 1 z USA, 1 z Anglicka, 3 Češi, 1 Francúz a 66 Slovákov.
Priaznivci vodnej turistiky prišli zdolať 88 km riečnu trasu v štyroch etapách.
Zaujímavý je nielen splav ale aj jeho sprievodné podujatia. Pre milovníkov vodnej turistiky sú populárne najmä rýchlostné vodácke preteky – Memoriál Ing. Eduarda Kasperkeviča, CSc., na trase Plaveč – Čirč.
Prvú etapu sme zavŕšili v Čirči na futbalovom ihrisku, kde boli pripravené športové hry pre deti a ich rodičov. Na futbalovom štadióne sa odohral tradičný futbalový zápas, ktorý skončil v prospech poľskej skupiny 11:1. Vo večerných hodinách skvelú náladu rozprúdila skupina ÚSVIT.
Po zdolaní II. etapy v Malom Lipníku ako je už dobrým zvykom na sviatok Neptúna - boha všetkých morí a riek krstili nováčikov, ktorých bolo aj v tomto ročníku neúrekom: 29 Slovákov, l Francúz, 13 Poliakov, 1 USA a 1 Angličan. V ten večer sa odovzdávali poháre, medaily a diplomy pre víťazov jednotlivých kategórii Rýchlostného vodáckeho preteku. Tretiu etapu v sobotu na poludnie sme ukončili v Piwnicznej. Večer bola pre tancachtivých pripravená diskotéka, konala sa opekačka pri vatre a nechýbalo dobré čapované pivko.
V nedeľu popoludní za krásneho slnečného počasia celý člnový konvoj úspešne dorazil do cieľovej stanice Stary Sacz Przystań.
Vodáci zakaždým vedia, že ich čakajú nádherné dni v majestátnej prírode, plné romantiky a možno aj trochu dobrodružstva na vlnách rieky Poprad, ďaleko od všedných starostí. A to je najprvší dôvod, prečo sa na splav radi vracajú...
PhDr. Alena Hriňáková
vedúca MRS
 

VIDEO RTVS

VIDEO ĽUBOVNIANSKEJ TELEVÍZIE

K stiahnutiu

© 2024 | Centrum voľného času | Mapa stránok  |  RSS | Ochrana osobných údajov | Valid HTML 5! Valid CSS 3!
  • toplist